Trädgårdstisdag i rosornas tid

juni 25, 2012

Om inte rosorna regnar bort så har vi imorgon tisdag en rosvandring på museet. Trädgårdstisdag kallar vi det för och då visar jag ett urval av växter ur Vallbys levande samling. Du är mycket välkommen att följa med bland bourbonrosor, albarosor och annat för att höra dess skilda historier.

’Blush Damask’ är en av de sorter som blommar för fullt just nu. Det är en damascenerros som varit i odling eller kultur sedan 1759. Under Programmet för Odlad Mångfalds inventering förekom den ofta. Den vi har är insamlad på Katrinelundsvägen i Västerås där den stått sedan början av 1900-talet. På museet återfinner du den bredvid dörren till silversmeden på torget. Där försöker den varje år att växa över tröskeln – det här är en ros som sprider sig med rotskott och snabbt breder ut sig. Men när den blommar så är man beredd att förlåta den allt. Och i Lars-Åke Gustavsson rosbibel ”Rosor för nordiska trädgårdar” beskrivs den som ”härdig, skuggtålig, anspråkslös och lättodlad. Växer bra på torra, starkt sandhaltiga och magra jordar. Mycket vacker som solitär, i grupper och buskage. Utmärkt till både friväxande och klippta häckar och som marktäckare. Utmärkt för naturtomter och såväl offentliga som äldre historiska parker och trädgårdar.” 

Trädgårdstisdag har vi den 26 juni, 10 juli och 14 augusti klockan 18.00. Ingång genom gånggrinden vid parkeringen. Vi träffas vid museibutiken på Torget. Kostnad 100:-. Visningarna kommer att vara olika varje gång beroende på vad som blommar just då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: