”Den svenska blomstergruppstilen”

juli 4, 2012

Borgarträdgården har fått nya rabatter. Inspirationen till rabatternas form hämtade vi från en trädgårdsritning som länsträdgårdsmästare Johan Larsson gjorde till en större bondträdgård i Dingtuna socken 1889.

Under arbetets gång hade vi många funderingar över hur man tänkte förr vid trädgårdsanläggning och plantering.

För att få kunskap läste jag Erik Lindgrens Trädgårdsanläggningskonst från 1894 ur Handbok i svenska trädgårdsskötseln. Där hittade jag en intressant indelning av olika anläggningsstilar. Lindgren skriver om trädgårdsanläggningskonstens olika stilar och indelar dem i två grupper – den geometriska och den naturliga. En av stilarna kallar Lindgren för den svenska blomstergruppstilen och han beskriver den så här: Hos oss har under flera årtionden varit och äro ännu i användning några egendomliga former för blomstergrupper, hvilka man icke återfinner i utlandets trädgårdsanläggningar; åtminstone hafva vi aldrig sett dem förekomma der och hafva derför icke tvekat att beteckna denna stil för blomstergrupper såsom svensk. Han skriver att den stilen endast passar i anläggningar i naturlig stil men der äro de särdeles väl på sin plats.

Vi har ju anlagt Borgarträdgården i tysk stil.  Lindgren skriver om den tyska stilen att det bara fanns en författare som använde detta namn för en stil som användes mångenstädes. Trädgårdsmästare och författare Daniel Müller myntade kanske detta uttryck för att hedra sin nationalitet enligt Lindgren. Den stilen utmärker sig genom att kombinera de mjuka formerna från den naturliga stilen samtidigt som symmetrin är viktig. Men titta och jämför bilderna från Lindgrens svenska blomstergrupp och Müllers anläggning i tysk stil och våra rabatters form finns i båda…

Så enligt Erik Lindgren är Vallbys borgarträdgård en trädgård i tysk stil med svenska blomstergrupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: